Čudo za koje uopšte ne znamo: Nikada više nećete bacati ljuske od crnog luka


Mnogi ljudi nisu svjesni da su ljuske raznog voća i povrća pune antioksidanata i drugih povoljnih nutrijenata koji mogu da unaprede ljudsko zdravlje.

Dobar primjer toga je crni luk. Iako je nejestiva, ljuska crnog luka je puna kvercetina, moćnog antioksidansa koji reguliše krvni pritisak i sprečava kardiovaskularne bolesti, uključujući i arteriosklerozu.

Ukoliko dodate ljusku od crnog luka u bilo koji redovni obrok, uključujući supu ili čorbu, ojačaćete svoj obrok moćnim antioksidansom ali i drugim korisnim nutrijentima. (Tekst se nastavlja ispod)

Zdravstvene pogodnosti ljuske crnog luka

Prema studiji sprovedenoj od strane naučnika sa Krenfild univerziteta u Velikoj Britaniji, ljuska crnog luka može da se koristi kao sastojak bogat dijetalnim vlaknima, uglavnom nerastvorljivim, ali i fenolnim jedinjenjima poput kvercetina i drugih flavonoida.

Važno je reći da su i druga dva mesnata sloja crnog luka bogata vlaknima i flavonoidima.

Istraživači su naveli da unošenje vlakana smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih i gastrointestinalnih bolesti, ali i dijabetesa, raka debelog crijeva i gojaznosti.

Fenolna jedinjenja su ta koja u najvećoj mjeri efikasno sprečavaju nastanak srčanih bolesti. Velike količine ovih jedinjenja sa jakim antioksidativnim svojstvom se mogu naći u spoljnim slojevima ljuske crnog luka. (Tekst se nastavlja ispod)

Kako koristiti ljusku crnog luka za unapređivanje zdravlja

Da biste ekstrahovali kvercetin i ostala zdrava jedinjenja iz ljuske crnog luka, dovoljno je da stavite jedan ili dva cijela crna luka (neoljušćena) u supu ili čorbu.

Možete i da sačuvate ljuske i da ih ubacite prije kuvanja u šerpu u čarapi. Uklonite ljuske kada supa počne da ključa. Pored toga što će vaša supa postati bogata antioksidantima, dobiće i bogatu smeđu boju, zavisno od toga koji ste crni luk koristili.

Primjedbe