KRALJEVO DRVO: Suzbija reumatske bolove, zubobolju, gastritis, čir na želucu i migrenu…

 


Bijeli, ružičasti ili purpurnih boja, bagrem (Robinia pseudoacacia) i mirisom i raskošnom krošnjom nikoga ne ostavlja ravnodušnim. (Tekst se nastavlja ispod)

Bijeli mirišljavi cvjetovi izlučuju mnogo nektara, a ukusni su i svježi i prženi. Kod naroda koji poznaju vrijednosti ovog drveta, cvijet se bere neposredno prije otvaranja, a list dok je sasvim mlad. Narodna medicina preporučuje čaj od osušenih cvjetova, koji je istovremeno ukusan i ljekovit kod prehlada i kašlja.

S druge strane, u svježim mahunama i sjemenkama ima mnogo bjelančevina, ugljenih hidrata i masnoće. Međutim, stara kora je otrovna, zbog sastojka toksalbumina robina i ne smije da se koristi, dok se mlada skida u maju i septembru i suši se na suncu ili na toplom vazduhu. (Tekst se nastavlja ispod)

Čaj protiv prehlada i kašlja, sprema se tako što se kašičica suhih cvjetova bagrema prelije sa dva decilitra ključale vode. Poklopi se i ostavi da odstoji pola sata, a zatim se procijedi i pije jedna do tri šoljice dnevno. (Tekst se nastavlja ispod)

Pripremljen kao čaj, bagrem suzbija reumatske bolove i zubobolju, a predstavlja i savršen antiseptik. Smanjuje povećano lučenje kiseline i pomaže kod migrene. Efikasno djeluje kod gastritisa, gorušice, čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu.

Primjedbe