DOMAĆICE ODUŠEVLJENE OVIM RECEPROM: Domaći sok ZA JAČANJE IMUNITETA I KRVNE SLIKE! Ovo će vas preporoditi!

 


Cvekla je povrće poznato po svojoj karakterističnoj tamno crvenoj boji i brojnim ljekovitim dejstvima. Od davnina ona se koristi u ishrani i narodnoj medicini. Od nje najčešće upotrebljavamo korjen, ali i listovi mogu da se koriste i podjednako su zdravi, naročito je popularan domaći sok od cvekle.
 
Zato što je bogata gvoždjem izuzetno je efikasna kod liječenja anemije. Ona sadrži i bjelančevine, minerale, masti, ugljene hidrate i vitamine B1, B2, C, kao i dosta vitamina B12, koji je veoma rijedak u biljnim namirnicama. Boja cvekle potiče od antocijana, prirodnog biljnog pigmenta za kojim raste interesovanje zbog mogućnosti primjene u prevenciji kardiovaskularnih oboljanje i tumora. Kao i biljka i sok od cvekle je izuzetno zdrav, pogotovo ako se pravi svjež. (Tekst se nastavlja ispod)

Bogata je folnim kiselinama tj. vitaminom B9 koji ima značajnu ulogu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i sprječavanju anemije. Zbog ovog vitamina izuzetno se preporučuje domaći sok od cvekle u trudnoći, jer on ima značajnu ulogu u razvoju nervnog sistema ploda. 

Osim za piće cveklin sok možete da koristite i za njegu kože i kose. Sirup od cvekle je dokazano dobar za hidrataciju, prevenciju bora i povećanje elastičnosti. Što se njege kose tiče pomaže kod peruti, a pomešan pola-pola sa sirćetom, ovaj sok povoljno deluje i kod problema sa neugodnom psorijazom(ljuspavicom). Primjenjuje se tako što sa lekovitim sirupom namažete sva problematična mjesta. (Tekst se nastavlja ispod)  


Kako napraviti sok od šargarepe, cvekle i limuna 

Ovaj sirup kombinuje cveklu i još neke izuzetno zdrave namirnice, a pije se ujutru, po jedna mala kafena kašičica. Za ovaj recept biće vam potreban i blender koji može da samelje potpuno sirovu cveklu. Ovako dobijeni sirup se ne razmućuje sa vodom.kako se pravi sok od cvekle kod kuće. (Tekst se nastavlja ispod)

Sastojci:

  • 1 kg cvekle,
  • 500 gr šargarepe,
  • sok od jednog limuna,
  • tri narandže,
  • dve jabuke,
  • 800 gr meda.

Cveklu, šargarepe i jabuke oljuštite i isečete na komade, a zatim ubacite u blender. Meljite ih dok se potpuno ne izmješaju i pretvore u kompaktnu kašu. Narandžu i limun iscijedite ručno i dodajte u prethodno pripremljenu kašu. Cijelu smjesu pomešate sa kvalitetnijim domaćim medom i sipate u staklene flaše. Ova količina sirupa potrajaće vam otprilike tri nedjelje.

Primjedbe