OVU BILJKU ĆETE OD SADA JESTI SVAKI DAN: Spriječava rak, smanjuje krvni pritisak i čisti jetru!

 

Sigurno su vas već mama i baka upozoravale na to kako  je cvekla zdrava, ali niste imali pojma koliko zapravo doprinosi vašem organizmu.

Zadnja istraživanja u Londonu su pokazala kako samo jedna  čaša cveklinog soka dnevno, smanjuje visok krvni pritisak. A ono što je jako bitno samo 6 sati poslije unosa cveklinog soka, krvni pritisak normalizuje. (Tekst se nastavlja ispod)

Međutim, to nije sve. Ispijanjem soka od cvekle se povećava izdržljivost, a njenim se konzumiranjem može smanjiti napredovanje demencije te usporiti rast tumora. Tačnije, istraživanja koja su sprovedena u Washingtonu 2011. utvrdila su da je betacyanin koji se nalazi u cvekli smanjio rast tumora prostate i grudi za 12,5 posto.

Cvekla je poznata i po tome što normalizuje krvni pritisak i pomaže u očuvanju elastičnosti krvnih sudova. Cvekla sprečava i liječi proširene vene, ako je svakodnevno konzumiramo. Gvožđe iz cvekle je moćno sredstvo za čišćenje organizma od toksina i izgradnju krvi. (Tekst se nastavlja ispod)

Što se konzumiranja sjemenki marelica tiče, zdrav razum nalaže da ih se odjednom ne pojede više nego što bismo pojeli svježih marelica. One sadrze vitamin B17 za koji mnogi vjeruju da je jako bitan za nase zdravlje.

Dakle, kad pojedete marelicu, razbijete košticu pa sažvačite i bademastu jezgru. Općenito, preporučuje se konzumirati 5-7 sjemenki marelica na dan.  

Primjedbe